PuutarhaMartat

PuutarhaMartat on pihasta, puutarhasta ja viljelystä kiinnostuneiden marttojen oma ryhmä. Hyödynnämme harrastuksessamme Marttakoulun hienoja puutarhasivuja. 

Puutarhamarttojen tavoitteena on, että pääsemme vaihtamaan perennoja, tutustumaan toistemme ja muiden ihaniin puutarhoihin ja messuille.

Marttakoulun puutarhasivujen ohjeilla saat huonekasvisi kukoistamaan, teet parvekkeestasi ja pihastasi kukkatarhan ja kasvatat tuoksuvia yrttejä ja maukasta ruokaa. Lue lisää: https://www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Sinustako laatikkoviljelijä? 

Tule verkkokurssille 5.3.-30.4.2024

Kurssilla suunnittelet oman laatikkoviljelmän.Voit ilmoittautua mukaan, jos olet marttojen jäsen.

Kurssin käytyäsi osaat

  • perustaa viljelylaatikon.
  • nimetä yleisimmät satokasvit.
  • kasvattaa yleisimpiä satokasveja viljelylaatikossa.
  • valita monimuotoisuutta tukevia viljelytapoja.

https://www.martat.fi/martalle/marttaopinnot/laatikkoviljely-kurssi-1/ 

Lisää kursseja http://www.martat.fi/marttaopinnot-sivuilla.

Kerro meille mitä sinä haluaisit oppia?

Perhosbaari ja hyönteishotelli houkuttelevat puutarhaasi pölyttäjiä!

Voit houkutella perhosia puutarhasi kasvivalinnoilla ja avaamalla perhosbaarin, josta perhoset saavat varsinkin alkukesästä ja syksyllä kaipaamaansa lisäravintoa.

Hyöteishotellin voit rakentaa vanhaan lyhtyyn, salaojaputken pätkään tai vain sitomalla järviruokoa, oksia ja käpyjä yhteen ja ripustamalla hotellin sopivan suojaiseen paikkaan, ettei siitä tule tikkabaaria.

Perhosbaarin rakennat näillä tarvikkeilla: lasinen tai muovinen säilykepurkki, 2 dl punaviiniä, olutta tai viinietikkaa, 3 rkl hunajaa, siirappia tai fariinisokeria, (1/2 tl hiivaa). Sekoita aineet keskenään, laita luonnonsieni purkkiin ja kaasa seos päälle. Ripusta perhosbaari lehtipuun oksaan suojaisaan ja aurinkoiseen paikkaan. Lisätietoja perhosista puutaarhassa: https://issuu.com/martat-lehti/docs/monimuotoinen_kotipiha-issuu#kotipiha#martat

https://www.ruusu-unelmia.fi/2020/05/perhosbaarin-perustaminen-ja-menu.html

Tee pörriäisille paratiisi:  8+101 pölyttäjäkasvia, joista on iloa myös ihmiselle:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/27/nailla-kasveilla-teet-parvekkeesta-tai-puutarhastasi-porriaisten-paratiisin?utm_medium=social&utm_campaign=%E2%80%8Byleluonto&utm_source=facebook&fbclid=IwAR1fcPtZrPvLK5DWFqykHP45tu4gcnraB78sGWeEhvfF6RjQcsXxUus9ZfI


Helppohoitoinen viljelylaatikko tuottaa iloa ja hyvää syötävää! Pieni viljelmä sopii jokaiseen pihaan. Yhdestäkin laatikosta saa jo mukavasti satoa ja laatikkotarhaa on helppo myös laajentaa. Pienikin viljely lisää pihan monimuotoisuutta. Lue lisää laatikkoviljelystä: https://www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/puutarhan-tyot/viljelylaatikko/ Saat ohjeet viljelylaatikon perustamiseen, kasvivalintoihin ja laatikkoviljelmän hoitoon ympäri vuoden. 

Fiskarsin marttojen kanssa oppimassa laatikkoviljelyä

Fiskarsin Martat järjestivät 16.6. Lukaalilla Viljelylaatikko-neuvontatapahtuman yhteistyössä puutarhamyymälä Ruusupavun Anne Ollilan kanssa. Keskustelutilaisuudessa käytiin läpi laatikkoviljelyn perusasiat eli kuinka viljelmä perustetaan edullisesti, osallistujien kokemuksia & kysymyksiä  ja erittäin mielenkiintoinen vinkkiosuus, jossa kävimme läpi mm. mitkä kasvit viihtyvät yhdessä ja tuhohyönteisten luonnonmukaiset torjuntakeinot.

Yhdistyksemme sihteeri Tiina on tänä vuonna perustanut laatikkoviljelmän miehensä nikkaroimiin  hienoihin viljelylaatikoihin. Kiitos Tiina kuvista, seuraamme mielenkiinnolla viljelyäsi ja toivottavasti saamme lisää kuvia ja raportteja kesän mittaan.

Tiinan lavakauluksia edullisemmat viljelylaatikot ovat olleet alkukesän harson alla, eivätkä peurat kuulemma ole olleet kiinnostuneita nistä.

Viljelylaatikoihin voi kylvää tai ostaa ja istuttaa marketin yrttejä.

Tiinan viljelylaatikoiden kaaret ovat "rakennusjätettä" . 

Pienen pihan kasvimaalle tai viljelylaatikkoon mahtuu muutama rivi salaattia, hernettä ja porkkanaa. Aarin palstalta perunoita, juureksia ja vihanneksia riittää tuoreena ruokapöytään ja syksyllä vielä varastoonkin. Yrtit ja vihannekset kasvavat myös ruukuissa ja laatikoissa niin kerrostalon pihalla kuin parvekkeellakin. Tiesithän, että viljelypalstoja voi myös vuokrata. Jos kiinnostuit, käy katsomassa oman kuntasi nettisivuilta, mikä taho vuokraa palstoja omalla paikkakunnallasi ja jätä hakemus. https://www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/hyotykasvit/

Itse kasvatetut tomaatit maistuvat makealle. Tomaatit viihtyvät hyvin parvekkeella ja ulkona puutarhassa, kun kasvupaikka on aurinkoinen ja lajikevalinta osuu kohdalleen.

https://www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/hyotykasvit/tomaatin-kasvatus/

Kukkivat kaalit tuovat väriä kasvimaalle ja ruokapöytään. Ensimmäiset kukka- ja parsakaalit valmistuvat heinäkuussa ja useita lajikkeita kasvattamalla satokausi kestää pitkälle syksyyn. https://www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/hyotykasvit/kaalien-kasvatus/


Tutustu Inge-Majn puutarhaan tästä linkistä:

https://www.oppnatradgardar.fi/tradgardar/inge_mayn_puutarha/

Martat Kasvikirppiksellä!

Vestervikin martat kutsuivat  meidän martat kasvikirppikselle Inge-Maj Jousmaan ihanaan puutarhaan ma 23.5. klo 18. 

Inge-Maj esitteli puutarhansa ja kertoi kasveistaan. Myynnissä oli ulko- ja sisäkasveja sekä kahvia ja pullaa. Mukana puutarharetkellä olivat Ann-Mari (+ äiti, isä ja tytöt), Tiina, Anneli, Pirjo, Fanny, Eija ja Pirkko.

Kiitos Vestervikin martat kutsusta ja kivasta retkestä!