Kevään ensimmäiset kukkijat!

https://www.martat.fi/teemat/kasityoohjeet/vaatteet-ja-asusteet/kesan-ensimmaiset-kukkijat/

Linkin sivuilta löydät kivoja käsityö- ja askarteluohjeita.

Viimamakkara  pysäyttää vedon!

Viimamakkara on vuoden hittikäsityö ja taitaapa olla myös vuoden helpoin. Pelkkää oikeaa pyöröpuikolla! Kaiva kaikki langanjämät kätköistäsi ja ala viimamakkaran teko. Sopiva mitta makkaralle on 100 cm ->.

Tarvitset vain

  • langanloppuja
  • nro 4:n pyöröpuikon (makkaran ympärys 40 cm) tai lankojen/käsialan mukaan
  • täytteeksi esim. vanhoja tekstiilejä
  • päättelyneulan

Tärkeintä on yhdessä tekeminen!

Kun käsillä tekeminen on lähellä sydäntäsi, tule mukaan KässäMarttoihin. Opettelemme yhdessä uusia tekniikoita ja verestämme vanhoja. 

Kässämarttailu on niin paljon muutakin kuin puikkojen kilinää ja ompelukoneen surinaa. Mekin olemme esim. valaneet betonista palloja ja lehtiä puutarhaan, vääntäneet rautalangasta amppeleita ja enkeleitä, tehneet tuoksuvasta tervanarusta saunatonttuja koristelleet mosaiikilla kukkaruukkuja, maalanneet kiviä ja käpyjä sekä tehneet kransseja Pyhäinpäiväksi ja jouluksi. Niin ja virkkasimme ja kokosimme eräänä vuonna Martta-arpajaisten pääpalkinnoksi torkkupeiton isoäidinneliöistä.

Olemme opettaneet tammisaarelaisia nuoria ja vähän vanhempia mm. tekemään isoäidinneliöitä, patalappuja, sukkia, pipoja saumurilla ja neuloen  sekä osallistuneet Marttojen valtakunnallisiin kampanjoihin mm. neulomalla Suomen 100-vuotisjuhlasukkia uusille vastasyntyneille sekä sinivalkoraidallisia villasukkia Olympiajoukkueellemme. Osallistuimme myös SPR:n Apupupukampanjaan, jossa neuloimme pupuja Ukrainasta Suomeen paenneille lapsille.

Seuraavaksi keskitymme valmistamaan myytävää tämän vuoden Joulumarkkinoille. 

Seuraa Toimintakalenteria, jäsenkirjettä ja EU-lehden Tapahtumia ja tule mukaan! Tärkeintä tässä kässämarttailussakin on yhdessä tekeminen. Se virkistää sielun ja mielen.

Metsäteemavuosi käsitöissä

Marttojen 125-vuotis juhlavuoden yhteisenä teemana on metsä, joka käsitöiden osalta voi tarkoittaa esimerkiksi luonnonmateriaalien hyödyntämistä tai metsäretkitarvikkeiden tekoa. Käsityötempauksena tehdään istuinalustoja päiväkotien metsäretkille (ja miksei marttojen omillekin). Etäkässäkahviloissa aiheina ovat istuinalustat, pajunpunonta, kasvivärjäys, kranssit, juhlavuoden marttaneule ja joulukoristeet luonnonmateriaaleista.

Istuinalustoja päiväkotilasten metsäretkille

Juhlavuoden käsityötempauksena martat lahjoittavat istuinalustoja lähipäiväkotiensa metsäretkille.

https://www.martat.fi/marttajarjesto/toimintamme/juhlavuosi/metsateemavuosi-kasitoissa/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Etäkässäkahvilat

Vuoden 2024 aikana Marttaliitto järjestää etäkässäkahviloita metsäteemavuodelle sopivista aiheista. 

Kahviloiden vetäjinä on taitavia kässämarttoja, jotka neuvovat Teams-linjoilla käsitöiden tekemistä. Etäkässäkahviloihin ovat tervetulleita mukaan kaikki käsitöistä kiinnostuneet martat ja martanmieliset. Kässäkahviloita ei tallenneta, mutta niiden esitysmateriaalit löytyvät Martta-akatemiasta Kässämartat-kurssialustalta.

Juhlavuoden 2024 metsäteema näkyy myös etäkässäkahviloissa!

  • 11.1. Aiheena istuinalustat ja vetäjänä Kirsi Peltola. Metsäteemavuonna teemme istuinalustoja päiväkotien metsäretkille ja miksei marttojen omillekin. Etäkässäkahvilassa jaetaan ideoita ja vinkkejä istuinalustoissa käytettävistä materiaaleista ja valmistustekniikoista. Ilmoittaudu täällä!
  • 5.3. Aiheena pajunpunonta, vetäjänä Pirjo Kuisma. Kerää pajut (luvalla tai omalta tontilta) valmiiksi ja tule kässäkahvilaan oppimaan korinpunontaa! Ohjeet pajujen keräämiseen ja käsittelyyn Martat-lehdestä 1/2024. Ilmoittaudu täällä! (huom. uusi ilmoittautumisohjelma, jossa mm. liittymislinkki valmiina)
  • 8.5. Aiheena kasvivärjäys
  • 21.8. Luonnonmateriaalikranssit
  • 16.10. Marttaneule
  • 4.12. Joulukoristeet luonnon- ja kierrätysmateriaaleista